See other templates

Setiap pengguna Lotus Notes diberi ID yang jangka hayatnya adalah 2 tahun. Kebiasaanya... 2,3 bulan sebelum ID tersebut mencapai tarikh luputnya, sistem akan memaparkan warning kepada pengguna Lotus Notes sebelum akses ke mailbox masing2. Selagi pengguna tersebut tidak membuat "Renew Certify ID" seperti yang diarahkan, selagi itu la warning tersebut akan dipaparkan.

Walau pun begitu, acapkali pengguna tidak membuat arahan yang diberikan memandangkan mereka tiada masalah untuk akses mailbox mereka. Untuk memperbaharui ID tersebut, pengguna perlu melakukan langkah2 spt di bawah:-

  • Open Lotus Notes
  • Klik File -> Security -> User Security
  • Masukkan kata laluan anda
  • Tekan butang "Renew" ( anda boleh tau tarikh ID anda expired di sini)
  • Select "Continue"


ID ini akan dihantar kepada OA Terengganu/TGANU/UiTM.

OA Terengganu akan menghantar satu emel yang mengandungi ID yang telah di perbaharui. TIDAK PERLU membuka lampiran yang diberikan. Anda hanya perlu select Action -> Accept Certificate ( arahan ini diberikan di tajuk subjek email dari OA Terengganu).

Sekiranya anda mendapat error mesg " ...... your certificate has been expired. Contact ur admin..." , anda hendaklah menghubungi OA Terengganu atau pun telefon Call Center InfoTech Terengganu untuk tindakan selanjutnya.

Joomla templates by Joomlashine