HOME: Umum Tips ICT Umum

Umum

Windows Update error

E-mail Print PDF

Jika windows 7 ada error untuk update windows (terutama jika nak install printer hp laserjet 1320 sbb perlukan windows update)
1. Start – taip services.msc -- enter

2. Cari windows update – klik kanan status – stop

3. Box service control akan keluar – bila siap, tutup box services

4. Computer – local Disk (C:) – Windows – SoftwareDistribution – delete semua fail yang ada dalam folder tersebut

5. Start – taip services.msc – enter -- cari windows update – klik kanan status – start

6. Restart pc

7. Start – windows update

Last Updated on Tuesday, 23 October 2012 11:11

Setting Lotus Traveler

E-mail Print PDF

Langkah 1
-    Onkan network/wireless di telefon
-    Taipkan : http://traveler.uitm.edu.my di browser (internet)
-    Masukan username  dan password (login seperti akses email melalui browser)

Langkah 2
Pilih   Os yang digunakan:
ipad & iphone        -  Apple Profile.
Samsung galaxy     -  IBM Lotus Notes Traveler for Android.
Nokia                   -  IBM Lotus Mobile Installer for Nokia Symbian^3/Series 60.
-  Ikut arahan (configure your device)



Finish
-    Di Display cari icon lotus traveler
-    Running

Sharing Printer (Basic)

E-mail Print PDF

Sistem rangkaian adalah amat penting dewasa ini. Dengan adanya sistem rangkaian ini, banyak perkara dapat diselesaikan dengan cepat dan mudah. Salah satu kebaikan adanya sistem rangkaian adalah kemudahan "Sharing Printer". Dengan ini, mana2 pc yang mempunyai printer sendiri boleh berkongsi dengan pc2 lain yang tiada printer tetapi mempunyai kemudahan rangkaian.

Apa yang perlu ada untuk sharing printer ini??

1. Komputer A. Andaikan A adalah computer_name dengan ip_no : 10.60.200.1
2. Printer A yang telah diinstall di komputer A.
3. Komputer B.
4. Sistem rangkaian untuk kedua2 komputer.

Apa langkah2 untuk setup sharing printer?
1. Untuk komputer A
- Start -> Printer & Faxes
- Right click printer yang ingin di 'shared' dan pilih option "sharing"
- Tick * Share this printer
- OK
- simbol tangan akan appear di printer yang telah kita select utk 'sharing'

2. untuk komputer B
- Start -> Run
- taip \\computer_name atau no_ip -> OK
eg: \\A atau 10.60.200.1
- Double click printer yang dipaparkan.
- OK

Last Updated on Wednesday, 17 October 2012 11:10

CMD Prompt Disabled

E-mail Print PDF

Cmd prompt ni selalunya kita guna (kalau kat pc user la..) sebab nak tau ip pc (kena guna cmd ipconfig). Ye lah ... semua dah guna Dynamic IP, so, kat setting TCP/IP tu takkan nampak ip pc. Cara yang glamer dan mudah, kita gunakan Cmd Prompt ni.

Untuk itu, untuk mengingatkan balik sesiapa yang pernah berhadapan dengan error mesg , " The command prompt has been disabled by your administrator" ... ada 3 cara untuk mengatasinya..

Cara pertama:
Anda klik Start -> Run dan copy dan paste la entry di bawah;

REG add HKCU\Software\Policies\Microsoft\Windows\System /v DisableCMD /t REG_DWORD /d 0 /f

Cara kedua:

Click Start, Run, type gpedit.msc and click OK.

Navigate to User Configuration \ Administrative Templates \ System

Double-click the Prevent access to the command prompt
pilih option "Not Configured"

p/s: Cara ini hanya valid jika anda menggunakan Windows XP Profesional

Cara ketiga:
Ni kena berhati2 sikit... sebab edit terus kat registry... salah edit... lain jadinya...

Click Start -> Run ... type in regedit dan tekan Enter,

Open Registry Editor (Regedit.exe) and navigate to:

[HKEY_CURRENT_USER\Software\Policies\Microsoft\Windows\System]

In the right-pane, double-click DisableCMD and set it's data to 0

Last Updated on Wednesday, 17 October 2012 11:10